Borstkankermaand

Oktober 28, 2022

Het is alweer oktober en dat betekent dat deze maand in het teken staat van borstkanker. Borstkanker is de meest voorkomende kankersoort onder vrouwen. In deze blog vertellen we je meer over deze kankersoort en hoe belangrijk het is om jezelf te checken.

Borstkanker

Één op de zeven vrouwen wordt getroffen door deze kankersoort. Dit komt neer op ongeveer 18.000 mensen die jaarlijks de diagnose krijgen. Dit is inclusief een mogelijk voorstadium van borstkanker, jaarlijks krijgen ongeveer 2.440 mensen dit voorstadium. De 5-jaarsoverleving van borstkanker is de afgelopen 60 jaar flink verbeterd. In 1955 was dit percentage nog 52%, nu ligt dit percentage op 88%. Dit allemaal mede dankzij onderzoek. Ondanks dat artsen onderzoek blijven doen naar hoe ze de behandeling nog beter kunnen maken, overlijden er helaas jaarlijks nog meer dan 3.000 mensen aan de ziekte.

Borstkankermaand

Het thema van de borstkankermaand dit jaar is zelfliefde. Je leert je lichaam goed kennen door lief te zijn voor je lichaam. Zodat je eventuele symptomen die kunnen duiden op borstkanker tijdig herkent. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter de vooruitzichten zijn. Ook zelfcompassie staat centraal tijdens deze borstkankermaand. Zelfcompassie staat voor een positieve houding tegenover jezelf, zeker wanneer het even tegen zit. Het is belangrijk om jezelf te omarmen, want kanker heeft niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal een enorme impact.

Annadiva heeft het Victorious kettinkje gemaakt om vrouwen te ondersteunen en om de diversiteit in verschillende borsten te laten zien. Iedereen is anders, of je nu grote of kleine borsten hebt, en dat is helemaal oké! Het kettinkje is er speciaal voor vrouwen die zijn getekend door het leven.

Vroegtijdige opsporing begint bij jezelf

Het is niet alleen tijdens de borstkankermaand belangrijk op jezelf te checken, maar áltijd. In veel gevallen wordt er enkel gekeken naar een knobbeltje, maar er zijn veel meer signalen die kunnen wijzen op borstkanker. Het is belangrijk om te kijken en voelen. Je kan hierbij letten op huidafwijkingen, de vorm van de borst, ingedeukte huid en eventuele schilfers. Het beste is om je borsten iedere maand te checken, een week na je menstruatie. Zo leer jij je borsten kennen en merk je snel iets op.

Herken je iets of vertrouw je het niet? Ga naar de huisarts en laat jezelf checken. Onthoud goed, vroegtijdige opsporing begint bij jezelf.