Waar komt de naam BH vandaan?

December 21, 2020

Tegenwoordig is een BH niet meer weg te denken. Elke vrouw heeft meerdere BH’s in haar kast liggen. Ga jij liever voor een push-up BH of wil je liever een BH met beugel kopen? Voor ieder lichaamstype is er wel een passende BH te vinden.

De BH bestaat pas (of al, het is net hoe je het bekijkt natuurlijk) sinds eind 19e eeuw. Hier voor droegen vrouwen een korset. Het zandloperfiguur was erg populair in die tijd, sommige vrouwen droegen het korset zelfs zo strak dat ze hun organen ermee beschadigden. Auw! Mary Phelps Jacob bedacht eind 19e eeuw de eerste BH. In die tijd was er kritiek op het dragen van korsetten. De veiligheid van de stalen korsetten werd namelijk in twijfel getrokken. Bovendien was er een toegenomen vraag naar praktische mode.

In 1917 werd de BH de standaard, omdat vrouwen werd verzocht geen korset meer te kopen. De eerste wereldoorlog zorgde namelijk voor een gebrek aan staal (wat in de korsetten veel werd gebruikt). Cupmaten bestonden toen nog niet, die bedacht Ida Rosenthal namelijk pas in 1927. Vroeger werden cupmaten ook wel eens uitgedrukt middels fruit. Een A cup stond gelijk aan een halve citroen, een B cup aan een halve sinaasappel en een C cup aan een halve grapefruit.

Maar waar komt het woord BH dan eigenlijk vandaan? In 1950 werd het woord ‘bustehouder’ officieel opgenomen in de Van Dale. Dit woord is een samenstelling van ‘buste’ (borsten) en ‘houder’ (het werkwoord van houden). Het woord ‘beha’ of nog korter ‘BH’ ontstond later als afkorting van de ‘bustehouder’ en is inmiddels de meest gebruikelijke benaming.

Een opvallend feitje is dat vrouwen alsmaar grotere cupmaten dragen. Als mogelijke oorzaken hiervoor worden obesitas, vergrijzing en borstvergrotingen genoemd. Het zou natuurlijk ook zo kunnen zijn dat vrouwen zich meer bewust zijn van het belang van de juiste cup- en omvangsmaat en zich daardoor vaker laten opmeten. Bekijk onze advies pagina omtrent: hoe bereken ik mijn cupmaat, als je meer wil weten over het opmeten van jouw cup- en omvangsmaat. Uiteraard ben je ook welkom in een van onze winkels! Onze medewerkers helpen je graag met het vaststellen van de juiste maat.